SÁRGABARACK
- tartalmaz A-vitamint, béta-karotint (1,8 mg/100 g), B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint (10 mg/100 g) és ként.
- rendkívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g).
- a csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.
- jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Ezért a kozmetikai ipar felhasználja hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.
- növeli a sejtek energiáját, élettartalmát.
- fokozza a vérképzést.
- mérsékli az asztmás panaszokat.
- vízhajtó, méregtelenítő hatású.
- segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.
- megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását.
- erősítik az immunrendszert.
- fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is.
- természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket.
- télen közkedvelt az aszalt formája, ami rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan energiát biztosít a szervezetnek: édesebb, mint a friss barack, ezért inkább csak sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, gyümölcskenyér sütéséhez, kis mennyiségben müzlik alkotórészeként. Fontos tudni, hogy amíg a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban 307 kcal/100 g és a szénhidráttartalma: 70 g/100 g emiatt aszalt formájában egyáltalán nem tanácsos a cukorbetegeknek a fogyasztása, nyersen pedig mérve és számolva kell (10,2gramm/100 gramm a szénhidráttartalma) beiktatni a mindennapos étrendbe.
- A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat.
A termesztése Olaszországból ered. Amellett, hogy sokféleképpen elkészíthető savanyúságnak, köretnek, levesnek vagy főételnek, kiemelkedően egészséges is:
- tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét.
- kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is.
- kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin forrás.
- gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
- nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt.
- a benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában.
- magas antioxidáns tartalmánál fogva jótékonyan hat ízületi gyulladásban.
- csökkenti a vérnyomást.
- jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát.
- segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
- kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
- könnyen emészthető.
- véd a fertőzésekkel szemben.
- fokozza a szénhidrát- és fehérje anyagcserét.
- erősíti az immunrendszert.
- segít megelőzni egyes bélbetegségeket.
- minden nélkülözhetetlen ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz
- magas keményítő tartalommal rendelkezik, azaz minőségi szénhidrátot tartalmaz, ami az emésztési folyamat során a beleken keresztül gyorsan a véráramba kerül. Cukorbetegeknek emiatt csak mérve, és a szénhidrát-tartalom szigorú beszámításával tanácsos fogyasztani
- találunk benne sok magnéziumot, káliumot, foszfátot, nátriumot és kalciumot is. Vízhajtó, méregtelenítő, csontépítő.
- magas rosttartalma miatt laktató, segíti a bélrendszer egészséges működését, szabályozza az emésztést és megszünteti a székrekedést.
- ösztönzi a tápanyagok sejtekbe jutását.
- erősíti az izmokat,a szívet és a vérkeringést.
- gyorsítja az anyagcserét, savtalanítja a szervezetet.
- erősíti a kötőszövetet.
- serkenti a hormonok termelését.
- a lereszelt burgonya kipréselt levének étkezések utáni elfogyasztása megszünteti a gyomorsav –túltengés okozta kellemetlen tüneteket.
- amelyek erős vízhajtó hatású.
- gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket.
- serkentőleg hat a veseműködésre, elhajtja a vesehomokot.
- enyhíti az ízületi gyulladást.
- jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra.
- alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, idegnyugtatóként gyomorégés enyhítésére is.
- található benne szerves nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és sokféle nyomelem.
- alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság esetén.
- erősíti az immunrendszert.
- étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító.
- savtalanítja a szervezetet.
- megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
- afrodiziákumként is alkalmazzák.
- összetevőként használják a kozmetikaiparban (szappanban, krémben, parfümben) és az élelmiszeripari termékek (alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák, egyéb édességek) ízesítésében.
A vajat megolvasztjuk, a vöröshagymát megpároljuk rajta. Hozzáöntjük a burgonyát és a zellerszárakat, majd a zöldséglevet. Addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Ha megfőtt, akkor leturmixszoljuk, közben hozzáöntjük a tejszínt is. Jól lehűtve tálaljuk.
A zellert vékony szeletekre vágva a vajon pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel, és a fedő alatt puhára pároljuk. Lehűtjük, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, ismét rövid ideig turmixszoljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott csészékbe töltjük, tepsiben vízfürdőbe állítjuk, papírral letakarjuk, és 110 fokon egy órán át gőzöljük.
DIÉTÁS JOGHURTOS BURGONYALEVES
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, zeller-zöld, 3 dl joghurt, só.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, felöntjük 6 dl vízzel és ízesítjük a fűszerekkel. Ha a burgonya megfőtt, behabarjuk a joghurttal, meghintjük zöldpetrezselyemmel.
SÁRGABARACKOS KARAJ
Hozzávalók: 8 szelet rövidkaraj (csont nélkül), 3 nagy fej vöröshagyma vékony karikákra szelve, 50 dkg sárgabarack, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj,4 evőkanál kristálycukor, 2 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál borecet, 4 evőkanál citromlé, 2 dl víz só, bors, oregánó.
A sót, a borsot, és az oregánót összekeverjük. Ezzel a keverékkel meghintjük a kivert hússzeleteket. A olajban a húsokat mindkét oldalukon átsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Egy tálkában összedolgozzuk a cukrot, pirospaprikát, sűrített paradicsomot, borecetet, citromlevet, sót, és felengedjük vízzel. Az elegyet ráöntjük a megpárolt vöröshagymára és együtt főzzük pár percig. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a barackokat a húsra. Ezután beterítjük egyenletesen a hagymás szósszal. Alufóliával letakarjuk, és megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.
RAKOTT CUKKINI
Hozzávalók: 3 kisebb cukkini, 3 vöröshagyma, 50 dkg darált sertéshús, 3 gerezd fokhagyma, 2-2 paprika és paradicsom, 3 tojás, 5 dl tejföl, liszt, olaj, só, bors.
A meghámozott cukkinit félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk és olajban hirtelen kisütjük. A vöröshagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával, sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, amíg megpuhul. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet teszünk. A legtetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojások sárgájának a keverékével, majd sütőben pirosra sütjük.
BROKKOLIS ROPOGÓS
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 50 dkg darált sertéshús, 5 gerezdfokhagyma, 5 tojás, só, őrölt bors liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.
A rózsáira szedett brokkolit kevés sós vízben puhára pároljuk, leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy összedolgozva, jól formálható legyen. Kis rudakat formázunk belőle, megforgatjuk tojásban, zsemlemorzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Alkalmas köretnek, feltétnek, előételnek, de önmagában is.
További receptek:
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:
Faar Ida