artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Budapest, 2013-03-20 - 528 helyszín, 1.597.163 átfogó vizsgálat, 132.964 látogató, ez a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja elmúlt három évének mérlege. 2020-ig mintegy tíz éven keresztül az országot járva vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát.Célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése az Európai Unióban is használatos korszerű diagnosztikai eszközökkel.

2013-ban ismételten országjáró körútjára indul a Program speciális szűrőállomása. A cél változatlan, a Program szervezői továbbra is lehetőséget kívánnak biztosítani a lakosságnak, hogy megtegyék az első lépéseket egészségük javítása érdekében. A szűrővizsgálatok eredményei egyértelműen mutatják, hogy erre a kezdeményezésre nagy szükség van.

A Program elmúlt három évében 65 267 ember élt a 30 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A résztvevők 57 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki. A hölgyek átlag életkora 40 év, a férfiaké 39 év volt. A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak az emberek. A kérdőíves válaszok száma a három év alatt elérte a 3.717.480-t.

A vizsgálati eredményeket önmagukért beszélnek. A statisztikai adatokból egyértelműen kiderült, hogy van hova fejlődniük a magyaroknak a megelőzés tekintetében.

De mit is mutatnak az adatok, a felmérések szerint a krónikus betegségről a megkérdezettek 47% tudott. A magas vérnyomás 22%-nál, a cukorbetegség 4%-nál, szívbetegség 5%-nál, vesebetegség 2%-nál, allergiás betegség pedig 19%-nál volt ismeretes. A családi anamnézisben szívizom infarktus 22%-ban, hypertonia betegség 52%-ban, stroke 13%-ban, daganatos megbetegedés 37%-ban míg az  anyagcsere megbetegedés 33%-ban fordult elő. A vég

tagokban érzett égő érzés 6%-nál, bizsergés 20%-nál, zsibbadás 31%-nál, tűszúrás 14%-ban jelent meg. A neuropathia vizsgálat 7%-ban mutatott eltérést. Fülzúgása 10%-uknak volt, hallásveszteséget 7% panaszolt, a hallásvizsgálat 6,5-7,0% esetében halláscsökkenést igazolt.

A szív és érrendszeri szűrővizsgálatok alapján a megkérdezettek 9%-ánál találtak eltérést.  22 százalékánál mértek a normálisnál magasabb vérnyomásértéket. Az átlagos vérnyomás nőknél 131/81 Hgmm, férfiaknál 141/85 Hgmm volt. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 7%-ának volt magasabb a vércukor szintje az elfogadhatónál, és a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30%-ánál, húgysav esetében 10 %-ánál mutatott a megfelelő értéktől eltérőt az adott készülék. A csontok ásványianyag tartalma 3%-ban eltérő volt.

A szűrések résztvevői által kitöltött kérdőívből az is kiderült, hogy a szűrőkamion által biztosított lehetőséggel élők 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. Szomorú tény, hogy a válaszok alapján kiderült, hogy a megkérdezettek 73 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a részt vevők 97 %-a fogyaszt rendszeresen zöldség és gyümölcs féléket. Ugyanakkor a válaszadók 90%-a gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás betegséget okoz.

Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 56 százalékának napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 44 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás ajánlott) szintén kiemelt tényező mind a kardiovaszkuláris, mind a daganatos betegségek prevenciójában.

Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a BMI (testtömeg-index) értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 45 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez (25) képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62%-ánál, utóbbi a résztvevők 45%-ánál volt nagyobb a megengedettnél. A férfiak valamivel  rosszabb eredményeket produkáltak, hiszen amíg a nők 54 %-ánál haladta meg a normális értéket a hasi zsírterület, addig az erősebbik nem 56%-ára volt ugyanez jellemző.

Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt három évében megkérdezettek 22%-nál fordult már elő a családjában szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 13%-ának famíliájában következett be, ugyanakkor daganatos megbetegedés 37 %-ot, az anyagcsere betegség pedig 33 %-ot érintett.  

A mért eredmények kiválóan jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van az egészségügyi értékek javítása érdekében. AMagyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, így 2013-ban is közel 200 helyszínen a magyar lakosság rendelkezésére áll, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

Legközelebbi helyszín és időpontok:

2013.05.30.

Debrecen Együtt az Egészségért lakossági életmód nap

2013.09.28.

Magyar Reumatológusok Egyesületének Kongresszusa Debrecen

Bővebb információ a Programról:

You have no rights to post comments