artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék 2020. október 13-án ítéletet hirdetett annak a három vádlottnak az ügyében, akik súlyosan bántalmaztak és kiraboltak egy idős asszonyt Pocsajon, aki végül a kórházban belehalt sérüléseibe.

A törvényszék a három vádlottat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint éjjel és csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettében. Ezért az első- és másodrendű vádlottat halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. B. Gy., mint az emberölés társtettese leghamarabb 25 év, míg L. T., mint bűnsegéd 20 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra.

A bíróság a harmadrendű vádlottat 14 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta, a büntetése kétharmad részének letöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. Mindhárom vádlott esetében a letartóztatásban töltött időt a bíróság a kiszabott szabadságvesztés büntetésbe beszámította.

Az ítéleti tényállás szerint 2019. július 25-én 23 óra körül a három vádlott együtt italozott Pocsajon. Miután már mindent megittak, olyan ötletük támadt, hogy az előző este megbeszélt bűncselekményt véghez kellene vinni. Az akkor 17 éves harmadrendű fiatalkorú fiú mondta ugyanis a társainak, hogy látott a településen egy idős nőt, aki aranygyűrűt viselt az ujján. A fiú azt a tervet vázolta fel, hogy be kellene menni a nő házába, ahol szétnéznek és hátha találnak az ékszeren kívül mást is. A nő nevét nem tudták csak annyit, hogy már elmúlt 90 éves, így azt gondolták, hogy könnyű dolguk lesz a betörés során. A vádlottak éjfél után értek oda a sértett házához, a fejükre maszkot húztak, majd a kerítésen beugrottak. Az udvaron észrevették, hogy az egyik szobában a televízió fénye világít, ezért várakozni kezdtek, majd a ház hátsó részéhez lopakodtak, ahol a leengedett redőnyt kézzel felnyomták és bemásztak alatta. Odabent minden helyiségben szétnéztek, de nem találtak sem pénzt, sem aranyat, ezért kimentek az udvarra. Kisvártatva úgy döntöttek, hogy visszamennek a házba, bemennek abba a szobába is, ahol a sértett tartózkodik és elhozzák azt a gyűrűt, amit a harmadrendű vádlott korábban látott.

A sértett azonban a zajra felkelt és sikítva közelített a vádlottak felé. Ekkor a fiatalkorú fiú 2-3 alkalommal a fején megütötte az idős nőt, aki ettől a földre esett. Az elsőrendű 30 éves B. Gy. a villanyt ezután felkapcsolta, majd a másodrendű 25 éves L. T.-vel mindhárman átkutatták a szekrényeket, közben a fiatalkorú társuk a sértettet megrugdosta a fején, a nyakára taposott és pénzt követelt tőle. A fiú aztán talált egy pénztárcát, benne 1500 forinttal, valamint megfogta a megrémült asszony kezét és az ujjáról lehúzott két darab aranygyűrűt. A vádlottak mást nem találtak, így el akartak menni, de észrevették, hogy a sértett még életben van, ezért B. Gy. visszalépett és tovább bántalmazta az idős nőt, majd mindhárman elhagyták az ingatlant.  A 94 éves asszonynak még volt annyi ereje, hogy értesítse az egyik rokonát az esetről. A sértettet a mentők kórházba vitték, ahol azonban a szakszerű ellátás ellenére pár hét múlva meghalt.

Dr. Horváth Péter bíró az az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte és súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottak büntetett előéletűek, a bűncselekményt ittas állapotban követték el és az idős sértettek ellen elkövetett bűncselekmények gyakoriságát.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, ellene az ügyész a vádlottak és védőik is fellebbeztek. A bíróság a vádlottak letartóztatását a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, azonban ez a döntés sem jogerős.

You have no rights to post comments