artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 20. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Gróf Tisza István Kórház Szülészeti- és Nőgyógyászati Osztálya elméleti továbbképzést tartott „A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik” címmel 2019. szeptember 20-án, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban, valamint a Berettyó Szülészet babafotósának, Balogh Orsi fotókiállításának megnyitójára is a rendezvényen került sor. KÉPGALÉRIA

fb pic 1

A továbbképzés résztvevőit Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy örömmel jött erre a rendezvényre és kihangsúlyozta, az önkormányzatunk megkapta nemrég a Családbarát Önkormányzat díjat. A Magyar Kormány számára kiemelten fontos a családok támogatása. Polgármester úr köszöntőjét egy Kopp Mária idézettel zárta:

„Jó szándékot kell feltételeznünk egymásról, még akkor is, ha nem egyezik a véleményünk. Ha a megelőlegezett bizalom elvész, mérhetetlenül leromlanak a kapcsolatok.”

Dr. Muraközi Zoltán főigazgató, Dr. Osváth Péter osztályvezető főorvos és Sziklai Emőke – az ápolási igazgatónő megbízásából – köszöntője után az alábbi szakmai előadások hangzottak el:

A szülés és születés élménye a perinatális pszichológia tükrében
Ferenczi Beáta, klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta, transzperszonális terapeuta, dúla

Minden ember őrzi a fogantatása, méhen belüli fejlődése, megszületése és első évei lenyomatát. Az átéltek kihatással vannak többek között testi-lelki fejlődésünkre, egészségünkre, a kapcsolatteremtő képességünkre, a változásokhoz való alkalmazkodásunk alakulására, a kihívásokhoz való viszonyulásunkra.
A szülés és a születés a maga megismételhetetlenségével és intenzitásával egy sor változás elindítója és katalizátora. A testi-lelki egészség, az életminőség, a gyermekvállalási kedv és ezáltal az emberiség jövőjének záloga a születés és a szülés élménye.
Szó lesz a születés előtti, alatti és utáni életszakasz pszichológiai jelentőségéről, az emberi lét első ezer napjának fontosságáról, rövid és hosszú távú hatásairól és a korai élmények, traumák feldolgozásában nyújtott segítség szerepéről és lehetőségeiről. Minden születés egyedi történéseit, az átélt élményt és a hatásait tekintve. Csak egyedileg fejthetjük meg saját születésünk kódját, találhatjuk meg a világra jöttünk és a világban való eligazodásunk közötti összefüggéseket.

Támasztóasszonyi praktikák a szülőszobán
Holdvirág dúlakör: Cosma Sonja, Hoffmann Kinga-Krisztina, Szabó Orsolya

Az utóbbi évtized során egyre több édesanya igényli, hogy párja mellett, vajúdás és szülés folyamatát jól ismerő és megtapasztaló, úgynevezett támasztóasszony, asszonytársi segítő vagy más néven dúla is vele legyen a szülőszobán. Milyen feladatokat láthat el a dúla a várandósság idején, vajúdás és szülés során? Az asszonytársi segítők tárházából olyan egyszerű, vajúdást segítő praktikák kerülnek bemutatásra, amelyek az anya és a baba jóllétét, a megfelelő hormonális működést, ezáltal a szülés előrehaladását, továbbá az anya és baba kötődését segítik. Több kutatás is rávilágít arra, hogy a fogantatás és a vajúdás alatt hasonló hormonális működés áll fennt. Ennek a hormonális működésnek a megismerése hozzásegít minket ahhoz, hogy a gyermekek olyan szeretetteljes környezetben szülessenek, mint ahogy megfogantak.

A szoptatás sikere 02A szoptatás sikere 16

Az aranyóra sokoldalú jelentősége és a szoptatás támogatása a védőnő részéről
Bálintné Schekk Anita, részlegvezető főnővér, IBCLC

Az újszülöttnek igénye van: az anya karjaink melegére, emlőjének táplálékára, biztonságára, amit az édesanya jelenléte nyújt. A szoptatás mindhármat egyszerre elégíti ki. Az aranyóra a természetes szülés/születés idekinti folytatása, az anya-baba egység folyamatos kölcsönhatásban van a születés, a bőrkontaktus és a szoptatás közben. E folyamat háborítatlansága kulcsfontosságú az anyaság alakulásában, jelentős befolyása van a kötődés kialakulására és a gyermek egész életére. Az aranyóra során történik az első szoptatás, az ekkor termelődő “aranycseppek”, a kolosztrum megalapozza a baba egészségét

Az újszülött kompetenciája, avagy mire képes az újszülött?
Besszer Mónika, szakoktató, IBCLC, perinatális szaktanácsadó, TSMT-és kranioszakrális terapeuta

Az újszülött csodálatos önálló képességeiről kevés szó esett 1985-ig. Az újszülött megszületése után kb. háromnegyed órával, ha édesanyja hasára helyezik (aranyóra), már egyedül eltalál a mellbimbóig és szopni kezd. KERESI a mellet és KÉPES eljutni oda, TUD szopni. Néhány naposan kommunikál a környezetével és felfedezi a külvilágot. Különösen kedveli az emberi arcot, (ÉRDEKLŐDIK az arc iránt) és hangot (MEGISMERI az anya, apa, hangját), szemkontaktust tud kialakítani (20-25cm-re lát), s ezzel megkezdődhet az első kommunikáció szülő és gyermeke között, az újszülött és a külvilág között.

Újszülött a kranioszakrális terápiában
Besszer Mónika, szakoktató, IBCLC, perinatális szaktanácsadó, TSMT-és kranioszakrális terapeuta

A várandósság alatti kranioszakrális kezeléseknél fontos szempont a természetes szülés lehetővé tétele, azáltal, hogy a várandós felkészül a szülésre, megszűnik a testben rejlő feszültség, korlátozottság és egyensúlytalanság. Ezáltal csökkenhetnek a szülés alatti komplikációk, kisebb a kockázata a különféle szülészeti beavatkozásoknak, mint például a vákuum, a gyógyszerek használata, melyeknek potenciális következményei lehetnek a babára és a mamára nézve.
A kranioszakrális terápia az újszülöttek kezelésére is tökéletes mert gyengéd, nagyon finom, pihe könnyű érintés. Az újszülöttet/csecsemőt alvás, vagy szoptatás közben is lehet kezelni a szülő karjában. A terápia hatásos számos csecsemőkori betegség enyhítésére, – beleértve a hasfájást, a nyugtalanságot, az izomzat különböző tónus zavarait, mely a szopást/szoptatást nehezítheti. A kranioszakrális integráció hatékony a születési trauma hatásaira – mind a koponyát ért összenyomó erők feloldásával, a traumatikus szülés okozta sokkhatással.

A szoptatás sikere 17A szoptatás sikere 41

A szoptatás normális menete
Mészáros Mária, IBCLC laktációs szaktanácsadó, védőnő

A szoptatás a csecsemőtáplálás biológiai normája, számos előnye van a csecsemő és az anya számára. A hosszútávú szoptatás eléréséhez az édesanyáknak és szakembereknek is ismerni kell mi a szoptatás normális menete.
Előadásomban ismertetem az szülés utáni, az első hónapok, valamint a kiegészítő táplálás megkezdése utáni időszakra jellemzőket. Beszélek az igény szerinti szoptatásról, hogy honnan lehet tudni, hogy eleget szopik-e a csecsemő, valamint ismertetem a szoptatott csecsemő fejlődési ütemét.

Bababarát újszülött osztály gyakorlati nehézségei
Dr. Márkus Anita, IBCLC, neonatológus főorvos

A Siófoki Kórház és Rendelőintézet 2009-ben nyerte el a Bababarát Kórház címet. Hétköznapjainkban azon dolgozunk, hogy segítséget nyújtsunk az anya-baba párosnak egy biztos életkezdéshez, hogy minél több édesanya távozzon kizárólagos szoptatással osztályunkról. Munkánk során gyakran találkozunk perinatalis infectio problémakörével, a hyperbilirubinaemiával és hypoglycaemiával, melynek kezelését a bababarát kritérium rendszer követelményeibe bele tudunk illeszteni. Igyekszünk elkerülni az anya-baba páros szeparációját, ezzel teret adunk az igény szerinti és időkorlát nélküli szoptatásnak. Előadásomban beszélek még a szoptatás ellenjavallatairól, a gyógyszerszedés lehetőségeiről is.

Családbarát szemlélet a szülészet- nőgyógyászatban – elmélet – gyakorlat
Kerekasztal beszélgetés – Résztvevők: Bálintné Schekk Anita, Besszer Mónika, Cosma Sonja, Hoffmann Kinga-Krisztina, Dr. Jánosy Gábor, Dr. Márkus Anita, Mészáros Mária, Dr. Osváth Péter, Szabó Orsolya, Dr. Vita Katalin

A rendezvény tesztírással zárult, melyen a szakdolgozóknak 18 szabadon választható kreditpont számolható el a tesztvizsga sikeres teljesítése esetén.

A szoptatás sikere 37A szoptatás sikere 34A szoptatás sikere 38

You have no rights to post comments