artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 22. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Lencseleves virslivel

Gyrostál

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nem szép látvány egy szeméttelep, főleg akkor nem, ha több évtizede éktelenkedik egy falu, vagy város határában, és csak nő, növekszik. Ez az állapot viszont most megszűnik. A Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás 2009-ben nyújtott be pályázatot, hogy rekultiválja ezeket a hulladéklerakókat, vagyis a hulladékot felszedje, kezelje és megfelelő szigeteléssel lezárja azokat a helyeket, amelyek veszélyeztetik a környezetet és ezáltal a lakosság egészségét is. 

 
Ahhoz, hogy idáig eljussunk nehéz és rögös út vezetett. A Társulást több mint egy évtizede hozták létre, azzal a céllal, hogy megoldják a térségben keletkező hulladék kezelését, ártalmatlanítását, jelenleg 41 önkormányzat közösen dolgozik az élhetőbb jövőért. 2000-ben pályázatot nyújtott be – Debrecen Megyei Jogú Város gesztorságával és Hajdúböszörménnyel közösen - az Európai Unió ISPA előcsatlakozási alapjához, melyből megvalósult a Hajdú-Bihar Megyei Hulladékgazdálkodási rendszer mely egy szelektív hulladékgyűjtésre alapozott korszerű hulladékgazdálkodási rendszer. Az ISPA projekt keretén belül megépítésre került a Berettyóújfalui Hulladékkezelő Telep, a Hajdúböszörményi Hulladékkezelő telep és Bővítésre került a Debreceni Hulladékkezelő telep.
Berettyóújfaluban 2007. július 17-én adták át a létesítményt, - amely Furta irányában a 42-es út melletti területen épült fel- majd 2007. szeptember első napján  megindulhatott a hulladékszállítás.
 
Az eredeti Programban a Társulás kötelezettséget vállalt a részt vevő valamennyi település hulladéklerakójának rekultivációjára. A Hulladékgazdálkodási Program alultervezett költségvetése miatt azonban csupán tíz hulladéklerakó rekultivációjára volt lehetőség az eredeti megyei program keretében, a Társulás települései közül Csökmő, Nagyrábé ill. Földes és Tetétlen települések közös hulladéklerakói élveztek elsőbbséget, mivel itt olyan állapotok uralkodtak, melyeket halaszthatatlanul meg kellett szüntetni.
Azzal, hogy a négy településen megvalósult a természetes állapot visszaállítása, még nem oldódott meg a többi szeméttelep kérdése. Ezért újabb pályázat benyújtására került sor, először 2007-ben, a Környezet és Energia Operatív Programba, mely két szakaszból állt. Az előkészítés során felmérésre kerültek a kimaradt települések szeméttelepei, elkészültek a szükséges tanulmányok, tervek, majd 2009-ben a pályázat második szakaszára is beadta pályázatát a Társulás. 
A pozitív elbírálást követően, a támogatási szerződés megkötése és a közbeszerzés lezárása után idén nyáron elindul 36 település 34 szeméttelepének rekultivációja.
Helyreállításra kerül a környezet eredeti állapota, minősége, melynek során az itt élő emberek életminősége is javul, hiszen megszűnnek azok a veszélyforrások, amelyek közvetlenül vagy közvetve a környezeten keresztül kihatnak a helyi lakosságra, mint az ivó- és talajvízbázis szennyeződése, ezek kihatása az álló - és folyóvizekre, a levegő és az állatok miatt bekövetkező hulladékelhordás (műanyag – és papírzacskók, stb.), bűz forrás, hulladéklerakók öngyulladása, rágcsálók nagymértékű elszaporodása, allergiát okozó növények, gyomnövények elterjedése. A rekultivációs folyamat során visszaállítjuk a terület eredeti állapotát, a tájra jellemző növénykultúrát. 
 
A pályázat több mint 1,7 Mrd forint vissza nem térítendő támogatás értékében valósul meg, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában. . A pályázat 100 %-os támogatottságú, így az önkormányzatoknak nem kell hozzá saját forrást biztosítani, ami igen nagy segítség ebben a térségben, ahol a települések döntő többsége hátrányos helyzetű. 
 
A Társulásról és a projektről bővebben olvashat.
 
Megyesi Ibolya projektkoordinátor

 

Projektnyitó - Bodó Sándor  megyei közgyűlés elnöke

 

Projektnyitó - Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere

 

Projektnyitó -Török Szabolcs  Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szóvivője

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments