artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hazatérő fiatalok, akik itthon kamatoztatják a külföldön megszerzett tudásukat”- ezzel a szlogennel egy népszerű program plakátarca is lehetne Négyesi Zoltán és párja, Tekeres Enikő - a berettyóújfalui Enzo Food gyorsétterem tulajdonosai - akik sokévnyi külföldi gasztrokalandozás után úgy döntöttek, itt az ideje Biharban kamatoztatni a kint elsajátított ismereteiket.

Elképzeléseikről beszélgetve világosan kirajzolódtak céljaik: formabontó működéssel, rengeteg újítással és legalább ugyanekkora alázattal szeretnének kiemelkedni a környékbeli gyorséttermek sorából. A fiatalokkal a mosogatópultból indult karrierről, nemzetközi tapasztalatokról, az újhullámos gasztrovonal sajátosságairól beszélgettünk. KÉPGALÉRIA


Akár az életrajzi filmekben, induljunk a kezdetektől: honnan ered a szakács szakma iránti vonzódás, pontosabban, beszélhetünk ilyenről? Vagy inkább a lehetőséget meglátó vállalkozó szellem az, ami ebben a történetben meghatározó?

Egyértelműen az előbbi. Gyerekkorom óta imádtam a gasztronómiában barangolni, és bár nem beszélhetünk homlokegyenes röppályáról az első otthoni főzésektől az Enzo Food-ig, de ahogyan a zsák mindig megtalálja a foltját, úgy valamilyen formában én is mindig visszataláltam a szakácsmesterséghez, hogy aztán végül egy gyorsétterem képében álljon össze - árulta el Zoli, az üzlet tulajdonosa.

enzo food berettyoujfalu12 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Igazi elhivatottság… és milyen formákban-helyeken kóstolgattad a szakmát?

Az első éles bevetés egyértelműen akkor jött el, mikor a párommal, Enikővel külföldön kezdtünk dolgozni. Egy évet töltöttünk Skóciában, én mosogatóként kezdtem a szamárlétrát, a párom szobalány volt. Látták, hogy lelkes vagyok, érdekel a szakma, és azt is, hogy a konyhapult mellett sem lennék elveszett. Szerencsére nyitottak voltak és megadták a lehetőséget, hogy apránként előrelépdelve kipróbáljam magam, és bejött. Egy év után én átmentem Ausztriába, majd fél év elteltével Enikő is utánam jött. Itt is hasonló volt a helyzet, azzal kiegészülve, hogy pizzaszakácsként is kipróbálhattam magam, amit szintén nem bántam meg sem én, sem a főnökeim.

enzo food berettyoujfalu04 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenzo food berettyoujfalu14 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Tehát ha jól értem az alapokat itthon, a finomhangolást külföldön tanultad meg. Miben volt más Nyugat-Európában elsajátítani a szakmát, mint Magyarországon?

Rengeteg haszna volt annak, hogy külföldön értem meg szakáccsá, de ha csak egyetlen dolgot kellene mondani, akkor az a „multikulti” volt, ami ebben a szakmában egy lottó ötös. Az angoltól kezdve a horváton és indiain át a dél-amerikai szakácsig rengeteg nációval dolgoztam, akik mind-mind hozták otthonról a maguk tudását, gasztronómiai kultúráját, amiket elleshettem, megtanulhattam. Ha Magyarországon maradok, ezeknek az ismereteknek most híján lennék, amit már csak azért is sajnálnék, merthogy a nemzetközi konyhaművészet gyönyörűen kiegészíthető a magyarral, ezt igyekszünk a saját éttermünkben is megjeleníteni.

enzo food berettyoujfalu21 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Végül is, ez halad a korszellemmel, egy multikulturális világban legfőképpen az ételek terén nem beszélhetünk már egyetlen országban sem kizárólagos konyháról. És mi az a karakter, az a jellemvonás, amit te magad adsz hozzá a konyhádhoz?

Erre leginkább egyetlen szó illik: a kreativitás. Ha újításról van szó, ez a szakma a kimeríthetetlen lehetőségek tárháza, ha van hozzá érzéked és fantáziád, akkor egy végtelen játszótér. Akár ízekről, receptekről vagy tálalásról legyen szó, mindig is szerettem úttörő lenni, ez a szerep az, amit a szakmán belül igazán a magaménak érzek. Vannak, akik másolnak, és vannak, akikről másolnak - az előbbinek is megvan az értékes és hasznos helye, de én inkább az utóbbit igyekszem képviselni.

enzo food berettyoujfalu17 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Az úttörő szerep általában önállósággal is párosul, legalábbis igényel egyfajta függetlenséget. Jól sejtem, hogy ez az alkotói szabadságvágy is közrejátszott abban, hogy hazatérjetek, és saját üzletbe fogjatok?

Pontosan. Egyrészt, hét év után már volt bennünk egy honvágy, nagyon nem éreztük komfortosnak, hogy egy évben csupán két hónapot töltünk Magyarországon, szerettünk volna itthon megállapodni. Másrészt igen, mindig is vágytam rá, hogy a magam ura legyek, ez az érzés az évek alatt a tapasztalatszerzéssel együtt csak erősödött, mígnem idén ért meg döntéssé: a párom és én a saját magunk főnökei leszünk. És valóban, ebbe az önállóságba a szakmai kreativitás is beletartozik - mi így tudjuk a legtöbbet hozzáadni a szakmához, és a közösséghez is. Enikővel nagyon jól kiegészítjük egymást, mert én a mérhetetlen optimizmusommal szárnyalok az ötletelésben, ő pedig a maga higgadt racionalizmusával visszahúz a földre.

 enzo food berettyoujfalu19 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Mit mutat a nyitás óta eltelt néhány hónap, sikerült megtalálni a számításotokat?

Idén júliusban nyitottunk, még csupán négy hónapja, ez rövid idő ahhoz, hogy határozott képet kapjunk. Először is, amit nulladik lépésként végre tisztázni szeretnénk, csupa nagybetűvel: MI NEM AZ IN-FOOD VAGYUNK, HANEM AZ ENZO-FOOD. Nagyon sokan ugyanis még mindig nem tudják, hogy tulajdonosváltás történt, ami lényeges változásokat hozott. Szóval az In-Food már nincs, nekünk soha nem is volt közünk hozzá, csupán a helyet és a felszerelés egy részét vettük át a régi tulajdonostól. Mi az Enzo Food vagyunk, más emberek, más elképzelésekkel, és teljesen más hozzáállással.

Visszatérve a kérdésre, elégedettek vagyunk az eddigi eredményeinkkel, Berettyóújfaluból és a környékről is egyre többen keresnek minket, és ami még lényegesebb, hogy nagyon jók a visszajelzések. És itt nem a felületes, „finom minden, jók vagytok” sablonszövegről beszélek, mi a vendégvéleményeket igyekszünk alaposan monitorozni, mert ebből szeretnénk építkezni. Fontosnak tartjuk a vevőkkel való személyes kontaktot és a nyitottságot, amiben a kritikának is helye van. Ezért a kiszállításokat mindig én végzem, a konyhai munkában pedig Enikő 110 százalékban rész vesz, az ételek minőségében soha nem kötünk kompromisszumot. Sok terv és újítás van a fejünkben, de lépésről lépésre haladunk, nincs miért kapkodnunk, és nem is szeretnénk, abból csak kárunk származhat. Szóval mondhatom, minden a terveink szerint halad.

enzo food berettyoujfalu07 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenzo food berettyoujfalu09 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Ha már a tervek szóba kerültek, akkor röviden-tömören összegezve: a szolgáltatást a külföldön megszerzett tapasztalatokra fogjátok alapozni, ami sok esetben eltérhet a városban/környéken lévő gyorséttermek működésétől. Mondhatjuk, hogy a cél az újítás, a formabontás?

Pontosan! Rengeteg vendéglátóhelyen jártunk itthon és külföldön, több országban is dolgoztunk nem keveset, rengeteg impulzust kaptunk a szakma minden zeg-zugából. Éppen ezért gondoltuk úgy, ha már egyszer belevágunk, akkor csakis úgy érdemes, ha a megtanult, megtapasztalt kulináris értékeket hazahozzuk, és meg is honosítjuk. Az ételeinkbe olyan ízvilágot szeretnénk becsempészni, ami különleges, egyedi, és teljes alázattal mondhatjuk: ilyen a környéken csak nálunk van. És mindezt úgy, hogy a minőséget megfizethető árakon tartva tesszük elérhetővé az embereknek.

Amiben még egyedinek mondható a szolgáltatásunk, az a kiszállítás. Egyrészt a gyorsasággal igyekszünk elnyerni a vevőink bizalmát, másrészt  a 2000 Ft feletti rendeléseket mi INGYEN házhoz visszük! És ami még nagyon fontos, nálunk nincs "apróbetűs rész", nincsenek rejtett költségek, az étlapon található árak már magukban foglalják a csomagolás és kiszállítás díját is.

enzo food berettyoujfalu10 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenzo food berettyoujfalu11 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Nagyításhoz katt a képre!

Akkor nincs más hátra, mint az étlapról szemezgetni - elsősorban azokból az ételekből, amelyek formabontó elkészítésével új kulináris élményt hoztatok Biharba. Nyilván nem kérem szakmai titkok kiadását, de ami publikus, abból szemléltethetünk példákat.

Szerencsére minden kategóriában tudtunk egyedit alkotni, legyen az pizza, hamburger, gyros, szendvics vagy saláta. Valóban nem szeretnénk, ha minden kulisszatitokra fény derülne, ahogyan az étlap összes „nagyágyúját” sem akarjuk itt és most ellőni, de pár példát idehoznánk a népszerű újításokból.

Nagy siker például a saját készítésű pizzatésztánk, ami már kevés gyorsétteremben szokás, a legtöbb helyen előre elkészített tésztával dolgoznak. Mi másban hiszünk, az első morzsától az utolsóig mindent mi csinálunk, és az sem mindegy, miből: a legjobb minőségű élesztőtől kezdve a liszten át a titkos összetevőjű szószainkig minden alapanyagot megválogatunk; maradjunk annyiban, egyik sem tucattermék. Több melóval jár így, kétségtelen, de megéri. Hogy mennyire, azt jól tükrözi, hogy a pizzáink egyre népszerűbbek. Köztük is a legnagyobb sztár a Berettyó pizza. Hogy a különleges fűszerezése, a füstölt sajt, vagy más összetevője miatt szeretik ennyire még nem tudjuk, a lényeg, hogy imádják a vendégeink.

A hamburger nem a fő profilunk, de ez korántsem jelenti azt, hogy kihagynánk, hiszen ez a terep is rengeteg lehetőséget kínál. Itt ami abszolút újhullám, az az argentin fűszerezésű marhahúsunk. A fűszeres ételekhez szokott magyar gyomorhoz kiválóan passzol, de plusz élményként mégis hoz egy új ízkombinációt.

enzo food berettyoujfalu16 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenzo food berettyoujfalu23 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A gyros megint az a világ, ahol végtelen játszótere lehet az újításoknak – és éltünk is a lehetőséggel. Ebben az esetben sem lőnénk le minden poént, de annyit mindenképpen érdemes leszögezni: a pizzához hasonlóan a készen vett dolgok helyett itt is a tíz ujjunkban bízva, teljes mértékben a saját készítésünket fogyaszthatja a nagyérdemű. Egyedi fűszerezésű hús, egyéni kísérletezés által készült szószok, a tetején pedig nálunk csakis füstölt sajt landolhat-a zöldségek között természetesen sárgarépával is. Hogy jó húrokat pengetünk, azt a rendelésszám növekedése jól mutatja. Megszerették az emberek, bejött, szóval megyünk tovább ezen az úton.

enzo food berettyoujfalu22 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Lehetne még sorolni az étlapot a nutellás pizzától az óriás szendvicsen és a TV boxon keresztül egészen a dürümig, de mivel egyetlen éttermet sem a menüsor felsorolása, annál inkább az ételek elfogyasztása után lehet megismerni, arra biztatok mindenkit, szavazzon nekünk bizalmat, és kóstolja meg az ételeinket.

Tudjuk, a bizalom törékeny dolog, és ebben a szakmában nincs második esély - éppen ezért szeretnénk már elsőre maradandót alkotni, ennek érdekben mindent meg is teszünk!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a család, a barátok és az alkalmazottunk segítségét,
akik az elejétől fogva segítenek és támogatnak bennünket.
 

enzo food berettyoujfalu15 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenzo food berettyoujfalu0179 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngenzo food berettyoujfalu03 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

NYITVA TARTÁS:

HÉTFŐ: Szünnap
KEDD-PÉNTEK: 11-21-ig
SZOMBAT: 14-21-ig
VASÁRNAP: 16-20-ig

Cím: Berettyóújfalu, Piac tér 1/C.

Telefon: +36 (30) 134 2010

Kövess minket Facebookon!

 

You have no rights to post comments