artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Úgy döntöttél, hogy új zöldségeskertet indítasz? Jó neked - ez a legjobb döntés, amit valaha is hoztál, hidd el! De először is van öt döntően fontos dolog, amit tudnia kell, mielőtt megalapozza vadonatúj kertjét. Ha ezeket jól csinálod, akkor jó úton haladsz a bőséges termés felé...

1. Válassz helyet neki

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a saját finom és tápláló zöldségeid termesztéséből, ki kell választanod a legjobb helyet, ahol termesztheted őket. A legtöbb helyzetben elkerülhetetlenül kompromisszumokat kell kötni, de függetlenül attól, hogy mekkora az új termőterületed, ugyanazok az elvek érvényesek.

Az első dolog, amit figyelembe kell venni, a fény. Hat-nyolc órányi közvetlen napsütés szükséges a legtöbb növény számára, különösen az olyan hűvösebb, mérsékelt éghajlatú területeken, mint az enyém. Kövesse nyomon, hol van árnyék egész nap. Tehet valamit a határain belül a túlnyúló ágak vagy fák ellen, de természetesen nem mozdíthatja el az épületeket vagy más, önön kívül álló tárgyakat, mint a kerti fészer-t.

Ha forró éghajlaton kertészkedik, akkor lehet, hogy éppen fordított a probléma, és aktívan keresni akar egy olyan helyet, amely a melegebb hónapokban némi árnyékot kap az olyan hűvös évszakú növények termesztéséhez, mint a káposzta és a spenót.

Ne feledje, hogy ki van téve a széljárásnak és az uralkodó szeleknek. Az ideális hely a nap legalább egy részében napos, és a legrosszabb széltől védett.

A következő lépés a talaj. Kevés kertben van tökéletes talaj a zöldségtermesztéshez, de kerülje a rossz vízelvezetésű vagy erősen tömörített területeket, vagy fontolja meg a magasított ágyásokban való termesztést, amelyek segítenek a növények gyökereit a telített talaj felett tartani.

2. Tervezze meg a kert elrendezését

Miután az általános helyszínt eldöntöttük, a következő lépés, amit meg kell fontolnunk, magának a kertnek az elrendezése.

A keskeny ágyások általában a legjobbak. Legfeljebb körülbelül 1,2 m (4 láb) szélesek legyenek, akár emelt ágyásokról, akár közvetlenül a földbe ültetett ágyásokról van szó. Ez megkönnyíti a karbantartást és a vetésforgót, ráadásul elkerülhető a talaj tömörödése, mivel soha nem kell rajta járni. A két ágyás közötti utak legyenek elég szélesek ahhoz, hogy az ágyások gondozása könnyen elvégezhető legyen, és hogy például egy talicskával is elférjen rajta a mulcsozáshoz szükséges komposzt. Legalább 45 cm (18 hüvelyk) szélességű ösvényt érdemes kialakítani.

Az öntözés nyáron nagy munkát jelenthet. A szomjas növények öntözését nagyban megkönnyíti, ha a zöldségeskertet vízforrás közelében helyezi el, vagy ha ez nem lehetséges, a közeli fészereket, üvegházakat vagy más építményeket esőcsatornákkal és vízgyűjtő hordókkal látja el. Szereljen fel minél több vízhordót, hogy a legjobb növénybarát vízből bőven legyen öntözésre. Érdemes beruházni egy jó minőségű tömlőbe is, tisztességes szórófejes tartozékkal.

Az elrendezésbe érdemes még beépíteni egy komposztáló területet (erről hamarosan bővebben), valamint egy olyan területet, ahol leülhet és élvezheti új kertjét, mert fontos, hogy időnként megálljon és megcsodálja a kemény munkáját!

3. Tisztítsa meg a gyomokat

kertben 2Miután eldöntötte a helyszínt és az elrendezést, a következő prioritása az kell legyen, hogy minél hamarabb elkezdje a munkát az ágyásokon és a termőterületeken, hogy felkészüljön és készen álljon az ültetésre, amikor eljön az idő. A tél remek alkalom erre, mert a növekedés lelassult, így előre tudsz lépni.

Az első lépés a nagyobb kövek és törmelékek eltávolítása lesz, mielőtt nekilátna, és leküzdené a gyomokat. A gyomok a tápanyagokért és a vízért versenyezhetnek a növényeiddel, ezért fontos, hogy mindig rajta tartsd a szemed a gyomokon.

A gyomoktól való megszabadulás legegyszerűbb módja, ha letakarjuk őket. Ha a fény nem jut el a gyomnövényekhez, azok előbb-utóbb kifogynak az erőforrásokból és elpusztulnak, ilyen egyszerű ez. A legtöbb esetben ez egyszerűen csak annyit jelent, hogy a gyomokat vagy a gyepet a talajhoz közel le kell nyírni, majd egy réteg kartonnal lefedni, és legalább 10 cm (4 hüvelyk) szerves anyaggal feltölteni.

Az évelő gyomok a bosszantó kellemetlenek! Sokáig tart kiirtani őket, de ettől függetlenül használhat kartont és szerves anyagot, majd egyszerűen kapával vagy húzással ki lehet szedni az áttörő gyomhajtásokat, és a gyomnövények gyökerei végül feladják. Alaposabb megoldás azonban, ha a területet a lehető leghosszabb időre fényzáró anyaggal, például sötét polietilén fóliával takarjuk le, hogy a gyomokat erősen meggyengítsük, és ideális esetben elpusztítsuk.

A gyomok gyorsabban nőnek, ha melegebb van, így a vegetációs időszakban gyorsabban kimerülnek. Ennek ellenére célszerű a téli hónapokban, amikor több idő áll rendelkezésre, a takarást a helyére tenni.

4. Kezdje el javítani a talajt

Minél korábban tesz lépéseket a talaj javítása érdekében, annál több ideje van arra, hogy a talaj rendeződjön, és készen álljon a vetésre és ültetésre. Nagyon kevés talaj teljesen tökéletes a zöldségtermesztéshez, de szinte minden talaj javítható sok szép, gazdag szerves anyag, például kerti komposzt, jól megrothasztott trágya vagy levélhullató hozzáadásával.

A termesztés során a talajművelés nélküli módszereket alkalmazom. Ennek számos előnye van. A talajt háborítatlanul hagyjuk, így a talajélet bonyolult hálózata virágozhat, ami viszont támogatja a növények kiváló növekedését. Azzal, hogy nem ásod fel a talajt, a gyommagvakat elásva hagyod, ami kevesebb gyomot jelent. És persze, ha nem ásunk, rengeteg időt és energiát takarítunk meg! Ez kéz a kézben jár a gyomirtás fojtásos módszerével, mivel a legtöbb esetben nem kell megvárnia, hogy a gyomok elpusztuljanak, mielőtt közvetlenül a kartonpapír tetején lévő komposztba ültetné.

Új, talajművelés nélküli termőterületek indításakor a talaj javítása egyszerűen abból állhat, hogy a meglévő gyommentes talaj tetejére szerves anyagot szórunk, majd hagyjuk, hogy a giliszták "beássák" azt az Ön helyett. A szerves anyagot már most juttassa ki a termőterületekre, hogy a giliszták elkezdhessék a munkát.

Egy virágzó zöldségeskerthez meglepően sok szerves anyagra van szükség, ezért érdemes minél több saját anyagot előállítani. A komposztáló terület kialakítása elsődleges fontosságú! Ideális esetben legalább két komposzthalom van, így az egyikbe aktívan adagolhatsz szerves anyagot, miközben a másiknak hagyod érni.

Új zöldségeskertjének első szezonjában a komposztálótároló gyorsan meg fog telni az eltávolított egynyári gyomokkal, fűnyesedékkel, levelekkel és konyhai hulladékkal. Ha teheti, helyezze a komposztálót a zöldségeskertben vagy annak közelében. Így nem kell messzire cipelnie a kertből érkező komposztálandó alapanyagokat, és az érett komposztot, ami visszamegy a kertbe.

5. Kezdje el az ültetési tervet

A termesztési területek kialakításával már szabadon elkezdheti az ültetési tervét. Az én első szempontom egy új zöldségeskert indításakor az lenne, hogy azokat a növényeket ültessem, amelyek sok évig a földben maradnak: gyümölcsfák és bokrok, valamint olyan évelő zöldségek, mint a spárga és a rebarbara. Szánjon időt arra, hogy megtervezze, hová kerülnek ezek, mert ha egyszer már elültette őket, nem akarja majd elmozdítani őket. Az állandó növényeket a kert széléhez közel érdemes elhelyezni, figyelembe véve a magasabb növények, például a gyümölcsfák által vetett árnyékot.

Ami a többi zöldséget illeti, kezdje azzal, hogy rangsorolja, mit szeret enni, és - ami különösen fontos a kisebb kertekben - mi lesz a legtermékenyebb, például a rúdbab, a cukkini, a salátalevelek és a paradicsom.

Fontolja meg az olyan szoftverek használatát is, mint a Garden Planner. Ez segít a növények közötti távolságok helyes beállításában, így nem áll fenn a túlzsúfoltság veszélye - ez az újonc hiba, amit minden kertész elkövetett már egyszer! Ez segít a pazarlás minimalizálásában, mivel pontosan megmutatja, hogy hány növényre lesz szüksége, és ami döntő fontosságú, hogy mikor kell vetni vagy ültetni, és mikor számíthat a betakarításra. A Kerttervező még abban is segíthet, hogy melyik növények fejlődnek a legjobban együtt. Az ilyen társnövényekkel igazán fel lehet turbózni a sikert! Ezután meg nincs más dolgunk, mint lazítani egy kerti asztal mellett

You have no rights to post comments