artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Nyitó képsor, ami máris megdöbbentő: Kihalt város, csak egy biciklis bolyong. Lili, a kislány, majd feltűnik a kutyafalka (280 betanított kutya, amelyből 200 menhelyes, erre eddig a filmtörténelemben nem volt példa!) Csak csendben megjegyzem, hogy élő kutyákat láthatnak, nem pedig digitálisan létrehozott valamiket...

Szóval nézzük tovább a vágtát... Egy snitt, és máris egy vágóhídon vagyunk (ennek a helyszínek még fontos szerepe lesz a filmben.). Itt sem műmarhát vágnak, és ezen sem kell felháborodni. Itt tűnik fel a film egyik szereplője, Lili apja, aki egy lecsúszott állatorvost játszik. Unott arccal nézi és nyilvánítja emberi fogyasztásra alkalmassá a feldolgozásra került bocit ( :-) ). Megérkezik Lili, akit az anyja lepasszol a volt férjének 3 hónapra, csak azt felejtette el közölni, hogy jár vele egy plusz "lakótárs" is! Hagen, a keverék kutya. Apja és lánya kapcsolat amúgy sem felhőtlen (buborékfújót adni egy 12 éves gyereknek?? Na, ezen jót nevettem.), a kutya csak ront a helyzeten.

Az önfejű kamasz inkább nem eszik, de a kutyát "titokban" eteti az asztalnál (egyre szimpatikusabb...). Erre persze kiakad az apja, és bezárja Hagent a fürdőszobába, aki  a nemtetszésének hangot ad. Csak egy módszer van amitől megnyugszik, a trombita. (A második dolog, aminek nagy szerepe van a filmben).

És eljött a reggel, ami meglepetést tartogat. Egy sintér csenget. Itt megpecsételődik Hagen sorsa, mert Lili apja nem hajlandó érte fizetni a korcs adót. Meglépnek otthonról. A zenekari próbán a szekrényben hallgatja Hagen a trombitát, egy ideig... Apja égen-földön keresi őket, amikor végül megtalálja, vitába keverednek, és Lili felelőtlen kijelentést tesz: "Inkább az utca!". Nem hitte, hogy az apja ezt meg is fogadja. Kirakja Hagent egy híd alatt. Itt kettéválik a film.

Egyik szálon Lili keresi a kutyáját, és közben belekeveredik sötét dolgokba (pl. drogbirtoklás, italozás…), a másikon Hagen csatlakozik egy kóbor kutyafalkához (köztük egy foxi keverék kutyus lesz a vezetője). Egy hentes megpróbálja eltenni láb alól a frissen lett kóbor kutyust, de sikerül elmenekülnie. Egy kihalt udvarban rövid pihenő a falkával. Jó nézni a kutyákat, ahogy játszanak egymással, és nem törődnek azzal, hogy mekkora a másik, hogy néz ki, vagy mennyire fajtiszta (Emberek! Sok tanulnivalónk van még az állatoktól!).

Rövid pihenő után megint megjelennek a sintérek, de Hagennek, és pár társának sikerül elmenekülni. Egy hajléktalan bújtatja el, aki hamar túlad rajta pár forintér és egy kis  ételért. Ezt követően egy kutyakupec veszi meg, de ő is túlad rajta százszoros áron egy kutya-viadaloztatónak. És itt már érthető, miért a 16-os karika. Durva átnevelés egy eddig házi kedvencből harci kutyává (Aki kicsit is érzékeny az állatbántalmazásra, az se rémüljön meg, ez csak film!). Egy kutyaviadal, amin Hagen nyer, igaz megbánja tettét, és lehajtott fejel áll áldozata felett. Majd egy véletlen szerencsének köszönhetően sikerül megszöknie, de pont belefut a sintérekbe, így a menhelyen végzi (Itt már kereste őt Lili, aki tisztában van azzal, hogy bármennyire is tagadja a vezető, altatás van.) Innen kitörnek a kutyák, és Hagen lesz a vezetöjük, aki mindenkin bosszút áll, aki rosszat tett vele.

A legbizarrabb jelenet, amikor a kutya-viadaloztatót "tépik szét". (Itt a forgatás alatt a stáb is lefagyott. Csak egy kérdést tudtak feltenni Halász Árpád vezető trénernek: "Ugye minden rendben?"  Válasz:" Persze, csak játszottak a kutyák.".) A házi kedvencből vérengző vadállat vált, de Lili mégis a szemébe akar nézni. Erre a találkozásra a vágóhídnál kerül sor, ahol az apja kétségbeesetten próbálja védeni lányát, de hasztalan. A lány itt már felnőtt nőként dönt. Neki kell ezt rendbetenni. 200 kutya néz rá, és Hagen. Vicsorogva közelít... A lány könnyeivel küszködve trombitajátékba kezd. Elcsendesedik a falka, és előbújik a házi kedvenc Hagenből.

Egyszerre fekszenek le, és nézik Lilit és az apját, ahogy velük szemben fekszenek. Ennyi... Vagy mégsem? Mi lett a kutyákkal, Lilivel? Ez a kérdés nyitott maradt. A való életben a filmben szereplő kutyáknak már 90%-ban van gazdijuk, Lili -illetve Psotta Zsófi - nemzetközileg is elismert sztár lett, aki mégis megmaradt annak a bűbájos tinédzsernek, aki szereti az állatokat és közvetlen az emberekkel (Tudom, mert volt szerencsém vele személyesen is találkozni. :-))

Végszó: Végre egy olyan film, ami elgondolkodtat, maradandó, és szerintem több év múlva is szívesen megnézzük. Ilyen filmekből kellene több a mozikba. Nagy pattogatott kukoricát nem kell venni a vetítés előtt, mert nem lesz időtök megenni,  végig a vásznat nézitek majd. Irány a mozi emberek! :-)

You have no rights to post comments