artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2022. május 19. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Ötfűszeres sült oldalas jázmin rizzsel, amerikai káposztasalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (600 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 
A szórólap 
 
Néhány hete, különös szórólapot találtam postaládámban, a reklámszemét között. A fényes papíros, bár hasonló volt azokhoz, mégsem valamelyik vendéglő, vagy kifőzde szolgáltatását hirdette, hanem a Baptista Szeretetszolgálat ételkiszállításának, szociális étkeztetési kampányának indulásáról tájékoztatta az olvasót.
A Baptista Szeretetszolgálat Menü 2 fogásból áll, 180 és 420 forint/fő áron érhető el, minden munkanapon, ingyenes házhozszállítással. A szórólapon felsorolásszerűen megtalálhatjuk azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén jogosultak lehetünk a meleg ételre. Létezik lakossági menü is, 590 forintért, ami ismerve a debreceni ételkiszállítók árait (melyek inkább az 1000 forinthoz állnak közelebb), rendkívül kedvező ár.
Meglepetésemből fölocsúdva, első gondolatom az volt: "Hát már itt tartunk?!" 
Valószínűleg igény van a 120 forintos meleg ételre, és persze a házhozszállításra is.  Úgy tűnik elért egy olyan réteget az elszegényedés, amely réteg inkább szenved az éhségtől, de nem adja fel büszkeségét azáltal, hogy beáll az ételosztó sátor előtt kígyózó sorba. Ezek az emberek szégyellik sorsukat, de nem tudják jó irányba befolyásolni azt, így kénytelenek segítséget igénybe venni. Számukra kényelmes megoldás az ingyenesen hívható zöld szám, mely tulajdonképpen egy kulcs  az életet adó meleg étel eléréséhez.
 
A rászoruló
 
Ötvenes évei közepén járó torzonborz alakkal beszélgetek egy ócska festetlen padon. A közelebbi helyszínt János kérésére nem árulom el, sok a rosszakarója, nem szeretné, ha felismernék, bár ennek igen csekély a valószínűsége, hiszen valószínűleg az internet, mint információforrás ismeretlen valami az utcán élők számára. 
János a '90-es évek közepén települt át feleségével Erdélyből. Egyszerű gazdálkodó családként éltek, jószágot tartottak, kis földet műveltek. Az asszony azonban "világot akart látni", ezért maguk mögött hagyva mindent, Budapestre települtek. Ezután szinte törvényszerűen jött a válás, a vagyonmegosztás, lesüllyedés, ital, pénz elherdálás, bolyongás az országban. Hősünk Debrecenben kötött ki, ahol az évek során teljesen elveszítette a lába alól a talajt. Hajléktalan lett, az utcán éli életét.
Létfenntartása alapkövét jelentik az ételosztások, melyek elmondása szerint lehetnének valamivel gyakoribbak is, és nem csak ünnepnapokhoz kötődve megrendezettek. A reformátusok, a krisnások, és más egyházak is rendeznek általában ilyen osztásokat. Nagyon örült a baptisták legutóbbi ételosztásának; április közepén rendezték, a Petőfi téren, bár esett az eső, de nagyon sokan voltak. Látta élőben azt a sapkás tévést (Vujity Tvrtko) és egy gyönyörű szőke lányt (Weisz Fanni-mindketten a Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövetei); voltak ott öltönyös emberek, meg beszédek, szóval nagy volt a felhajtás. Babgulyást, kenyeret, és ásványvizet kaptak, a vizes flakont nagy becsben tartja, szép emlék ez számára. Feltűnt Jánosnak, hogy a sorban állók között mennyi viszonylag jó öltözött férfi és hölgy tűnt fel; „Úgy látszik, már nem csak a hajléktalanok éheznek”, sóhajt fel, és jelzi, hogy nem akar már tovább beszélgetni velem, dolga van, hagyjam őt békén.
 
A jövő
 
Szenczy Sándor, a Baptista Szeretszolgálat elnöke úgy nyilatkozott, hogy országos program indul a szociális ételkiszállítással; terveik szerint 18.000 rászorulón segítenek akciójukkal, melynek máris országos visszhangja kerekedett! Egyelőre csak a nagyobb városokban indul be a szolgáltatás, de ha igény merül fel, a kisebb központokban is lehetőséget teremtenek a kiszállításra. Illetve hagyományos segítségnyújtási akciójukat, a nyilvános ételosztást, természetesen tovább folytatják.
 

You have no rights to post comments