artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. október 21. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült oldalas hagymás tört burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (500 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Tejfölös szelet tésztával

Heti "B" menü:

Zöldborsóleves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ

Kép: apapai.blog.blikk.hu

Február közepén a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, akit az otthonszülés legismertebb képviselőjeként ismerhettünk meg kis hazánkban.
A bíróság szerint két csecsemő haláláért felelős, mindkettőt otthonában szülte meg édesanyja, és mindkettőnél ő segédkezett. Az elítélt Schmitt Pálhoz fordult kegyelemért, az ügynek tehát még nincsen vége. Eddig a szürke tények, és most nézzünk a történések mögé.
 
Kevés nagyobb vitát gerjesztő ügy került az elmúlt években a széles nyilvánosság elé, mint Geréb Ágnes ügye. A büntetőeljárásról szóló cikkek, tudósítások időről-időre felkorbácsolták a hangulatot, elhangzottak érvek pro és kontra. Vagy gyilkos, vagy megmentő volt a közvélemény szemében ez a halk szavú nyílt tekintetű asszony, középút nem létezett. Érdekes tény, hogy Magyarországon évente háromszáz-négyszáz kisbaba születik meg, előre eltervezetten otthon, tehát eddig is működött a gyermekszületés ilyetén formája, csak a média sajátos működése folytán (az első tragédiáig semmi sem érdekes), senki nem érdeklődött részletesebben ezen tevékenység iránt. No persze nem a televíziós társaságok, napilapok, hetilapok újságírói tehetnek a tragédia bekövetkeztéért, de az tény, hogy, ha Geréb Ágnes nem követ el hibát, ez a cikk sem íródott volna meg.
 
A közvéleményhez hasonlóan e sorok írójában is kettős érzések dúlnak; szerkesztőségi értekezleten nekem szegezték a kérdést. „Te beleegyeznél-e abba, hogy a feleséged otthon szüljön?” Rávágtam.”igen”, mivel modern embernek vallom magam, de aztán elbizonytalanodtam. Kockára tenném e szeretteim életét azért, hogy a gyermekem úgy jöjjön a világra, ahogyan az évezredeken át szokásban volt ezen a földgolyóbison. Mit tennék, ha valami komplikáció lépne fel, kihez fordulnék segítségért? Néhány hónapja jelen voltam kislányom születésénél, és már akkor is felvetődött bennem a kérdés (hiszen az otthonszülés témája mindig a levegőben van a tragédia bekövetkezte óta), hogy azok az orvosi beavatkozások, amelyeket testközelből is láthattam, otthon hogyan valósíthatóak meg? Körülbelül száz éve szülnek a nők egészségügyi intézményekben, éppen az otthonszülés miatti gyermekhalandóság miatt. Ez egy jól megszokott, és bevált ellátás, amely az államnak fizetett adónk fejében ingyenesen jár. Elvileg ingyenesen, mert én még nem hallottam olyan gyermekszületésről ahol a „kisapuka” ne rótta le volna háláját „borítékos” formában, de ez már egy másik cikk témája lehetne. Szóval arra a következtetésre jutottam, hogy én inkább a kórházra szavazok, és maradok a szülész-nőgyógyász professzorok nagy tisztelője.
Hallani persze összeesküvés-elméletekről, hogy tudniillik az orvostársadalom lobbija, (féltve a hálapénz intézményét), kényszerítette fogházba Geréb Ágnest, bár szerintem az otthonszülésnél segédkező bába is megkapná a jussát a szülőktől, hiszen a magyar ember már csak ilyen. Néhányan azt rebesgetik, hogy a politika is benne van az ügyben vastagon; az otthonszülés „liberális métely”, és Geréb Ágnesnek egyszerűen csak nincs szerencséje, mert jelenleg konzervatív kormány van hatalmon.
A letöltendő fogházbüntetés véleményem szerint eltúlzott, és az azóta napvilágra került újabb, mostanában induló eljárások is, melyek sarlatánsággal, kuruzslással vádolják ezt a szerény asszonyt.
Európa szerencsésebbik felén a törvényi szabályozásnak köszönhetően, egyre gyakrabban hozzák világra otthon gyermeküket a várandós anyák. Nagy-Britannia, Dánia, és Hollandia élen jár az otthonszülések gyakoriságát tekintve, no persze ott az egészségügy infrastruktúrája is jóval fejlettebb, és az emberek gondolkodásmódja is közelebb áll az Atlanti-óceánhoz, mint a Balkánhoz. 
 
 
Itthon is egyre sürgetőbb volt tehát egy törvény elfogadása, hiszen még mindig a külvilág elől elbújva, magánlakások mélyén folytak a szülések, cseppet sem biztonságos körülmények között.
2011. április elsején végre életbe lépett az otthonszülés szabályozásáról szóló új jogszabály. Ez a törvény rendeletileg szabályozza, hogy ki, milyen személyzettel és mikor vehet részt otthonszülésen szakemberként, segítőként, és a szülés alanyaként is, illetve hol valósulhat meg az esemény (olyan szolgáltatónál vehető igénybe az ellátás, ahonnan a szülő nő szükség esetén 20 percen belül háttérkórházba szállítható).
A szülés levezetőjének engedéllyel, felelősség biztosítással, a segítő személyzetnek megfelelő végzettséggel pontosan meghatározott szakmai múlttal kell rendelkeznie.
A szülő nő terhességének komplikációmentesnek, megfelelő idejűnek kell lennie, kizáró ok például a korábbi császármetszéses szülés, vagy a lázas betegség, a nem megfelelő egészségi állapot. A gyermekorvosnak kötelező 24 órán belül megvizsgálnia az újszülöttet, és a védőnői ellátás igénybevétele is kötelező.
A törvényi szabályozás remélhetőleg megoldja ezt a társadalmi problémát Magyarországon, és nem kell tüntetéseken kiállni az otthonszülés támogatói mellett, hiszen az ugyanolyan természetes lesz, mintha szülőszobákban sírna fel az új élet.