artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. október 26. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Darált húsos bolognai spagetti

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Somlói galuska 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tárkonyos raguleves

Rizses hús

"B" menü:

Paradicsomleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Francia hagymaleves

Milánói sertésborda

Állandó "B" menü:

Húsleves

Rántott sertésborda sült burgonyával, csemege uborka

Állandó "C" menü:

Erdei gyümölcsleves

Rántott sajt sült burgonyával, tartármártással

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

 ilonatavasz2020

Televízió és internet. Véleményem szerint civilizált századunkban nincs olyan ember, aki televízióval vagy számítógéppel ne rendelkezne. Behálózzák mindennapjainkat, irányítják gondolkodásunkat, kiváltják az érzelmeinket. Egyszóval már-már életünk nélkülözhetetlen összetevőjeként könyveltük el önmagunkban.

 

Szórakoztatni hivatottak minket, tájékoztatás, fejlesztés céljából hozták létre őket nekünk. Csupán kiegészítők, nem alappillérek. Ezt azonban gyakorta figyelmen kívül hagyjuk, megvetve ezzel a függőség melegágyát.

A televízió színes műsortára kortól, nemtől függetlenül változatos palettával kecsegtet minket. Mindenki megtalálhatja a neki való sorozatokat, filmeket, dokumentumfilmeket, show-műsorokat a csatornák adásait fürkészve. Sok otthonban a televízió egész nap be van kapcsolva, mintegy alaphangot adva a hétköznapoknak. „Legalább szól valami.” hangzik ez a mondat a magányos, egyedül élő emberektől, kiknek szavaiból kiderül, hogy tartalmasabb „zajokra” vágynának, ha lennének ilyenek. Sajnos nem mindenki gondolja ezt így. Vannak, akik társaságban élnek, mégis a televízió börtönében tékozolják el óráikat, lemaradva a sok-sok érdekes beszélgetésről. Természetesen egy-egy műsor is kiváló témaként szolgálhat beszélgetésekhez, ha azok gyönyörködtetnek, vagy éppen megbotránkoztatnak minket. A kommunikációra való lehetőséget meg kell ragadni.

A „televízió” szót, mint összetételt vizsgálva is az irrealitást bizonyíthatjuk, hisz a „vízió” látomást, délibábot jelent. A „tele” előtag arra utal, hogy ez a készülék színes, tartalmakkal teli, sokszínű.

A számítógép világa, az internet jelentősebb rizikóval bír, mint függőséget kiváltó tényező. Tulajdonképpen minden opció adott arra, hogy ott éljük az életünket. Az interneten társat, szerelmet, barátokat találhatunk, háziállatot tarthatunk, híreket olvashatunk, tanulhatunk, dolgozhatunk, üzenhetünk, szórakozhatunk. Szinte már csak akkor kell felállnunk a monitor elől, ha biológiai szükségleteink elszólítanak, majd mehetünk is vissza. Miért is élnénk a valóságban, ahol sebezhetőek vagyunk, ha ott van a cyber világ, ahol betűk és álnevek mögé bújhatunk? Miért is szólítanánk meg egy szimpatikus személyt élőben, ha ott vannak az internetes társkeresők, ahol kisebb a visszautasítás esélye, s „felesleges” körök nélkül, „in medias res” módon „csaphatunk bele” egy párkapcsolatba, vagy egy pár kapcsolatba? Nos, azért, mert nem hűvös gépek, hanem hús-vér emberek vagyunk, akiknek tudniuk kell, hol ér véget a realitás és hol kezdődik az illúzió. Függőséget az okoz, amiről úgy érezzük, mindent pótol. De ez csak egy érzet. Önkontrollal rendelkezünk.

Legyen már egy férfiban annyi kurázsi, hogy szemtől-szemben feltárja egy nő előtt a szándékait, felvállalva a kockázatot, hisz ettől ők az „erősebb nem”. Egy nőben pedig annyi tartás legyen, hogy elvárja ezt.

Vagy, egy másik példával élve, mennyivel nagyobb élményt jelent egy fizikailag létező kiskutyával játszani, simogatni őt, gondoskodni róla, mint egy előre beprogramozott, robotszerűen mozgó kutyát mindössze pár kattintással etetni vagy cirógatni. A kettő össze sem hasonlítható, a szerelem kifejezéseiről nem is beszélve, az nyilvánvaló. Az internet kapcsolatok ápolásának, az emberek egymáshoz közelebb hozásának céljából jött létre az által, hogy országhatárokon átívelő esélyeket teremt az ismeretségek kiépítésére. Nem gondolom, hogy a közösségi portálok üzemeltetői azt akarták elérni, hogy az emberek „elgépiesedjenek”, érzelmeiket, gondolataikat ezentúl kizárólag hangulatjelekkel fejezzék ki egymás felé. Ez az életforma rengeteg konfliktus forrása lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Összegezve tehát: ha azt vesszük észre, hogy a fél napunkat a világhálón „lógva” pazaroljuk el, a szükségesség teljes hiányában, nyomjuk meg a „stop” gombot, a saját és a velünk közösségben élők érdekében. Vagy, ha hasonló viselkedést tapasztalunk családtagunkon, gyermekünkön, barátunkon, segítsük őket az elvonásban. Egy ölelést, egy puszit, egy őszinte mosolyt nem pótolhat egyetlen internetbővítmény sem, legyen akármilyen élethű.

/Képek forrásai: 1: , 2: , 3: , 4-5: /

Szóljon hozzá!