artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. október 26. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Darált húsos bolognai spagetti

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Somlói galuska 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tárkonyos raguleves

Rizses hús

"B" menü:

Paradicsomleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Francia hagymaleves

Milánói sertésborda

Állandó "B" menü:

Húsleves

Rántott sertésborda sült burgonyával, csemege uborka

Állandó "C" menü:

Erdei gyümölcsleves

Rántott sajt sült burgonyával, tartármártással

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

 ilonatavasz2020

Fotó: Gombos Ferenc

Kedves ballagó diákok! A mai nap ünnep. A mai nap kiemelkedik a hétköznapok szürkeségéből, mert az elkövetkező két órájában titeket, mint az iskolából elballagó diákokat szeretnénk megörvendeztetni rendezvényünkkel.

 

A mai nap ünnep. A búcsú ünnepe. A búcsúzás állandó kísérője életünknek. Tulajdonképpen az embernek mindig el kell búcsúznia valamitől, hogy a múltat hátrahagyva a jövőbe léphessen. A búcsú mindennapjaink összetevője, a múlandóság része, ez azonban nem mindig jelent rosszat. Valaminek el kell múlnia ahhoz, hogy új szülessen, amely talán felülmúlja legszebb reményeinket is. A mai nap emlékeztet minket arra, hogy az óra megállás nélkül ketyeg, az évek gyorsan eltelnek, az idő rohan. Attól függetlenül, hogy elmúlásról van szó, ez a nap a boldogság, mintsem a bánat ünnepe. Habár némelyetek szíve megtelik a keserédes felismeréssel, mert immár megfogható közelségbe került, amelyre tavaly talán csak legyintettetek, mondván: 

„Ó, hol van az még? !”; bizony karnyújtásnyira a nagy próbatétel, jövőtök egyik kulcsa, az érettségi. Hamarosan számot kell adnotok mindarról, amellyel az Arany János Gimnázium falain belül gazdagodtatok. Át kell még küzdenetek magatokat egy viharos folyón, hogy a túlsó parthoz érve kézhez kaphassátok a sikeres érettségi bizonyítványt. Reméljük, hogy az Arany János Gimnázium tantestülete megfelelő minőségű faanyaggal szolgált bombabiztos tutajaitokhoz, és biztonságosan átszelitek majd az előttetek hullámzó folyót.

Lapozzatok vissza emlékeitekben a derűs napokra, a jól sikerült dolgozatokra, önfeledt szünetekre, üdítő lyukasórákra, minden olyan, akkor apróságnak tűnő, de visszanézve annál jelentőségteljesebb pillanatra, amikor őszintén örültetek, hogy „Aranyosok” vagytok. Persze, voltak rosszabb napok is, amikor bárhol szívesebben lettetek volna, mint iskolában, de azt hiszem, abban egyetértünk, hogy az idő minden kudarcot, sikertelenséget ápol, és igyekszik azokat megkönnyíteni. Akármennyire közhely, az is igaz, hogy a kitartó, szorgalmas munka, ha nem is azonnal, de meghozza gyümölcsét. Iskolánk névadója, Arany János ezt így fogalmazta meg:

„Előtted a küzdés, előtted a pálya,
Az erőtlen csügged, az erős megállja.
És tudod: az erő micsoda? – Akarat,
Mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat.”

Tehát, még egy nagy levegő, hogy bírjatok evezni azon a folyón, még kell a küzdelem, mielőtt elindultok hosszú távú céljaitok felé, amelyekhez vezető útjaitokon találtok rá valódi önmagatokra, hivatásotokra, életfeladatotokra.

Noha az iskola külleme hatalmas változásokon ment át, és az utolsó két-három tanéveteket már a megújult épületben töltöttétek, az Arany Arany maradt. Itt maradt a régi iskola légtere is, annak minden impulzusával, itt maradtak az emlékek, amelyek mellé újak is teremtődtek a modern dizájnt kapott iskolában.

Nektek minden ismerős itt, második otthonotokban, ahonnan kirepülni készültök, mert már elég erős a szárnyatok ahhoz, hogy megtegyétek ezt. Kiismertétek a pedagógusokat, akik közül egy-egy nem csak a tanár, de a barát, bizalmas, segítő, vagy a harmadik szülő szerepét is betöltötte számotokra. Minden harmonikus tanórának, minden feszültségektől nem mentes konfliktusnak fontos szerepe volt, mert formált titeket. Minden csínytevésnek, minden komolyságnak értelme volt, mert tanultatok belőle. Az iskola elsődleges ambíciója nem az, hogy száraz tananyagokat sulykolva magolni tanítson, és gépeket neveljen, hanem, hogy az életre készítsen fel, és önálló, felelősségteljes egyéniségeket „termeljen ki magából”.  Reméljük, ti sem úgy érzitek, hogy börtönben voltatok, inkább úgy tekintetek majd az Aranyra a jövőben, hogy értelmi és érzelmi fejlődésetek fontos színtere volt, annak minden ösztönző és olykor visszahúzó erejével.

Kiléptek a felnőtt világba, egy más szférába, melyet a már-már elnyűtté vált szókapcsolattal jellemzünk: a nagybetűs életbe.

Mi Ady Endre szavaival bocsájtunk útjaitokra benneteket, sok szerencsét kívánva:

„Bár zord a harc, megéri a világ,
Ha az ember az marad, ami volt:
Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.”

Szóljon hozzá!