artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Klasszikus vasárnapi ebéd nálunk, úgy négy évvel ezelőtt, két gyerek, anyuka, apuka falatozik. „Szindbádbéli” gyöngyöző tyúkhúsleves cérnametélttel az első fogás, a másodikra nem emlékszem.

Akkoriban ment a „Született feleségek” (am.: Szülifeli) című sorozat első száz évadja a televízióban. Családom női tagjai nagy rajongói voltak. A film egyik hősnője – Linette – az akkortájt, minden tekintetben esztétizálódó-racionalizálódó, azaz: serdülő lányom kedvence lett. Ízlésének alakulására a szülői felelősségnek roppant mód oda kellett figyelnie.

12 éves lányomnak tehát arra a kérdésére – ebéd közben -, hogy:

- Ugye, Linette nagyon szép? - logikus volt a családapa megfellebbezhetetlen válasza:

- Szerintem lófejű.

Feleségem pókerarccal kanalazza tovább a levest, fiam head set-tel a füleiben tomboló Tankcsapdát hallgat. Egyedül lányom teszi le a kanalat és rövid szünet után görbülni kezd a szája. De nem felfelé, mint, ahogy az atyai, viccesnek vélt komikum remélné, hanem, hová? Lefelé!

Menti a szülői jókedély a vasárnap déli ebéd alatti beszólását – egyébként a feleségem általában negyed négyre főz meg; ennyit a vasárnap déli ebédről -, tehát menti a jóságos apai jóduma a menthetetlent:

- De én szeretem a lófejű nőket!

Na ekkor állt meg az én feleségem szájában a félúton szaporán felfelé haladó cérnametélt. (A fiam még mindig Tankcsapda, neki legalább nem kell magyarázkodnom.) Két női szempár azonban kérdően mered rám. Illetve nem: a feleségem a tányérjában összefutó zsírcseppek tükrébe réved, a lányom tekintete azonban párássá válik. Kiutat keresek, körbenézek, fiamtól semmi reakció (Tankcsapda), helyzetem reménytelen. És akkor pattan ki a kimagyarázhatatlan mondat a számon:

- Kivéve anyátokat!

 Cérnametélt eltűnik kis feleségem szájában, aztán lassan, a kellő ritmusban – igaz nyelés után - megszólal:

- Ne súlyosbítsd!

Bár már eltelt négy év, fiam, azóta is megállás nélkül Tankcsapdát hallgat, néha Nirvanat; lányomnak néha felfelé görbül a szája, és már nem annyira szereti Linette-et.

De még mindig negyed négyre készül el a tyúkhúsleves.

You have no rights to post comments