artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 19. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Botorkálók gyalogló klub nemrégiben ünnepelte fennállásának első évfordulóját. Ezen alkalomból beszélgettünk a klub vezetőjével, Dr. Muraközi Zoltánnéval. KÉPGALÉRIA

botorkalok07 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

- Honnan jött az ötlet, hogy csoportos "botorkálást" szervezz?

Az EFI-nek rendszeresen vannak online konferenciái – Műhelynapok – ahol hallottunk az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatáról. Ott született meg a gondolat, hogy „én ezt szívesen csinálnám”. A kollégáim támogatóan léptek fel, beindítottuk a gépezetet: meghirdettük, volt egy alakuló ülés, azóta hétről-hétre növeljük a lépéseink számát.

- Mikor szoktatok találkozni? Van-e lehetőség a klubhoz való csatlakozásra?

Szerdánként 8 órakor a város központjában, a Csónakázó-tó mellett szoktunk találkozni. Igen, van lehetőség a becsatlakozásra. A „kemény mag” megmaradt, vannak, akik lemorzsolódtak, és vannak új belépők.

- Van-e különleges eszközigénye a botorkálásnak?

Nincs. Amit szoktunk javasolni: évszaknak megfelelő öltözék, kényelmes cipő, víz és az „AKARÓKA” sem maradjon otthon.

- „AKARÓKA”?

Monspart Saroltát idéztem, hiszen az elején említettem, hogy ez az OGYIK, melyhez csatlakoztunk, az alapítvány és a Sarolta nevéhez főződik. Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója, az egykori tájfutó világbajnok megálmodta és mentorálta az idősek rendszeres sportját, a gyaloglást.

Az Országos Gyalogló Idősklub hálózat működése több, mint öt éve dolgozik azon, hogy az országban élő nyugdíjasok egészségét megőrizze, támogatást nyújtson a fizikai és szellemi aktivitás megőrzéséhez. (forrás: mosa.hu)

botorkalok17 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

- Milyen eseményeket emelnél ki az elmúlt évből?

Az EFI elkötelezett a szűrővizsgálatokra való motiválás tekintetében, ezért szerveztünk:

  • Rózsaszín Botorkálást – a mellrák elleni küzdelemre való figyelem felhívásaként, melyet széles körben meghirdettünk. Sokan jöttek el, sikeres volt!
  • Kékben is Botorkáltunk – a Diabétesz világnapja alkalmából

A mozgás mellett fontos a természet: a városi főkertész, Nagy Attila Zöldsétáján is részt vettünk. Még egy fontos küldetése van a klubnak: az idősek közösségben tartása. Lehetősége van a tagoknak beszélgetni, segítséget kérni, megosztani egymással érzéseket, tanácsokat. Volt olyan sétánk, ahol Polgármester úr is megtisztelt minket jelenlétével.

botorkalok10 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

- A megalakuláskor volt célkitűzés is, mi volt az?

Megalakulást követően kaptuk a meghívót a Monspart Sarolta emléksétára, ám akkor még túl fiatalnak gondoltuk a csapatot erre az eseményre, de ez adta magát, hogy akkor legyen ez a CÉL!

Április 17-én megünnepeltük a Botorkálók gyalogló klub születésnapját, április 24-én pedig elmentünk a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által szervezett ünnepségre. A megemlékezés „koronája” az volt, hogy a Saci emlékfájától - a Normafa Park Látogatóközponttól-  a Zugligeti Libegő Hegyállomásig és vissza sétáltunk. Esett végig az eső, de a kedvünket nem szegte ez sem! Nagy élmény volt, sikerült elérni a célunkat!

Köszönjük ezúton is Berettyóújfalu Város Önkormányzatának, hogy a buszt rendelkezésünkre bocsátotta az utazáshoz.

botorkalok06 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

- A Botorkálók gyalogló klubon kívül milyen programokat tudtok a lakosság számára nyújtani az Egészségfejlesztési Irodában?

Gyógytornászaink hétfőtől csütörtökig minden nap, 13:30-tól gyógytornát tartanak a fiatalabb és az idősebb korosztálynak egyaránt.

Egyéni dietetikai tanácsadásunk kedd, szerda, és csütörtöki napokon, 10 és 11 óra között zajlik a Rendelőintézet első emeletén.

Nagyon fontosnak tartjuk a szűrővizsgálatok népszerűsítését, rendezvényeken gyakran kérnek fel minket vércukor-, illetve vérnyomásmérésre. A megfelelő kézhigiéniával, valamint fogápolással kapcsolatos előadásokat népegészségügyi ellenőr végzettségű kolléganőnk tartja minden korosztály számára, a gyerekek esetén igyekszünk játékos, interaktív preventív előadásokkal felhívni a figyelmüket az egészséges életmódra.

botorkalok04 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Immár harmadik éve rajzpályázatot hirdetünk, valamely az egészséghez kapcsolódó témakörben a 6-14 éves korosztály számára. Idén azt kértük a gyerekektől, rajzolják le, hogy miért jobb személyesen találkozni, játszani a barátaikkal, mint otthon elmerülni a digitális világban. A rajzokat egyébként május 15-ig várjuk az Egészségfejlesztési Irodába akár személyesen, akár postai úton.

Egészséggel, egészségfejlesztéssel kapcsolatos tartalmakról, valamint programjainkról tájékozódhatnak az iroda Facebook oldalán: https://www.facebook.com/efiberettyoujfalu, valamint érdeklődhet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy a +36/30-121-27-33-as telefonszámon.

You have no rights to post comments